Válassza ki országát vagy régióját.

Otthon
hírek
Clearspace-1 küldetés az űrhulladék karmolására

Clearspace-1 küldetés az űrhulladék karmolására

2020-11-18

Clearspace-1 mission to claw at space debris

A 2025-re tervezett Clearspace-1 műhold fogómozdulattal összegyűjti a megcélzott tárgyat, mielőtt irányítottan visszatérne a Föld légkörébe. Az Elecnor DEIMOS pedig megtervezi az Attitude and Orbit Control System (AOCS) rendszert. Ez irányítja és pozícionálja a műholdat, hogy elősegítse az űrszemét megfogását, áramfejlesztők, tolókerekek és antennák segítségével.

"A Clearspace-1 megerősíti kulcsfontosságú irányítási, navigációs és vezérlőrendszer-szolgáltató szerepünket Európában" - mondta Ismael López, az Elecnor DEIMOS Group vezérigazgatója.

"Ez egy nagyon innovatív küldetés, és nagyon örülünk, hogy vállalatunk szakértelme és kapacitása megfelel a szükséges technológiai kihívásoknak."

Miután a Clearspace misszió koncepcióját egy évvel ezelőtt jóváhagyta az Európai Űrügynökség, a ClearSpace - egy robotikai szakértelemmel rendelkező svájci vállalkozás - megkezdte a misszió koordinálását. Szakértői konzorciumot hozott össze, köztük az Egyesült Királyságban található Elecnor DEIMOS-t, kiemeli az Egyesült Királyság Űrügynöksége.

Az Elecnor DEIMOS UK Attitude and Control rendszerét beépítik a teljes műholdas „autopilotba”. Az irányítási, navigációs és ellenőrzési rendszert a portugál Elecnor DEIMOS, más német és portugál szervezetekkel együtt fejleszti. Ez a konzorcium teszteket is végez a ClearSpace támogatására a küldetés összeállításában, tesztelésében és működtetésében.


"Tizennégy milliárd éven át - az Ősrobbanás és 1957 ősze között - az űr tiszta volt" - mondta Dr. Graham Turnock, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója. De az ősz óta csaknem 10 000 műholdat helyeztünk az égre, amelyek túlnyomó többsége mára már elpusztult vagy megsemmisült.

„Az Egyesült Királyság vezető szerepet játszik a veszélyes törmelék nyomon követésében és eltávolításában, és örülök, hogy Nagy-Britanniában az úttörő törekvést támogató technológiát fognak gyártani. 2018-ban, 300 km-rel a Föld felett egy brit műhold - amelyet az RemoveDEBRIS üzemeltet - sikeresen bevetett egy hálót a pályára, hogy bemutassa, hogyan lehet befogni az űrhulladékot. A műhold által kiküldött kis tárgy felhasználásával végzett demonstráció egy olyan küldetés része volt, hogy teszteljék az űrszemét megtisztításának technikáit. ”

Lásd a Surrey Űrközpont RemoveDEBRIS műholdhálóinak szemétségét

Az RemoveDEBRIS műhold egy űrcégek és kutatóintézetek konzorciumának létrehozása volt, amelyet a Surrey Egyetem Surrey Űrközpontja vezetett.

Clearspace-1 célpont

Mi a célobjektum? A Clearspace-1 küldetés célja a VESPA felső rész (követés: www.n2yo.com/satellite/?s=39162) eltávolítása a pályáról, amelyet 2013 májusában indítottak a VEGA Flight VV02-vel, a Proba V műholdat szállítva.

A VESPA felső része és a Proba V-t hordozó „kis műholdas interfész-szerkezet” a Proba szétválasztása után is csatolva maradt - írja az Elecnor DEIMOS.

Űrtörmelék

Nemrégiben az Európai Űrügynökség kiemelte az űrhulladék növekvő problémáját. Pontosabban, hogy a pályán lévő műholdak száma jelentősen megnő a műholdas szélessávú „mega-konstellációk” elindításával.

Mivel ezek a csillagképek több ezer műholdat tartalmazhatnak, megnő az ütközések és így az űrhulladékok kockázata.

"Csak egy ütközés vagy robbanás az űrben ezernyi kicsi, gyorsan mozgó apró törmelékszilánkot hoz létre, amelyek képesek károsítani vagy megsemmisíteni egy működő műholdat" - mondta az ESA. "Például 2007-ben a FengYun-1C műhold szándékos megsemmisítése megduplázta a törmelék mennyiségét mintegy 800 km magasságban, ami az akkori törmelékállomány 30% -os növekedését eredményezte."

UKSA finanszírozás

Korábban ősszel az Egyesült Királyság Űrügynöksége bejelentette az alapokat az űrhulladékok kezelésére irányuló projektekhez. Hét brit vállalat részesült 1 millió font finanszírozásban, hogy segítsen nyomon követni az űrben keletkező törmeléket.

Az ügynökség becslései szerint jelenleg 160 millió olyan objektum van pályán - főleg törmelék -, amelyek ütközhetnek az általunk naponta használt szolgáltatásokat nyújtó műholdakkal.

A hét projekt szenzortechnológiát - vagy mesterséges intelligenciát - fejleszt a veszélyes űrhulladékok nyomon követésére. Ők: Lumi Space, Deimos, Lift Me Off, D-Orbit, Fujitsu, NORSS és Andor.

Kép: ClearSpace - A ClearSpace-1 küldetés

Lásd még: Az Astroscale 191 millió dollár összeget gyűjtött az űrhulladékok eltávolítására

Forró információk

Egyesült Királyság gyártmánya: 60A 8,5 mm-es csatlakozó
„Ez azt jelenti, hogy az olyan alkalmazások, mint az akkumulátor töltése, anélkül is megcélo...
2: 1 MIPI kapcsoló 2x adat + 1x óra D-PHY vagy 2x C-PHY számára
A PI3WVR628 névre keresztelt, hatcsatornás egypólusú, dupla dobású (SPDT) kapcsoló, amely ké...
Megalakul a RAF Űrparancsnokság, amely Skóciában indul
A miniszterelnök bejelentette, hogy a következő 4 évben 24,1 milliárd font költekezik a nemzet...
HV DC szárazföldi, légi és tengeri úton
A 3kW-os nagyfeszültségű (HV) DC tápegységek 90–264Vac bemenetet kínálnak, és választhatna...
A 300mA alacsony zajszintű LDO 1 x 1 mm
A TCR3RM sorozatban 32 termék található, amint az ismert lesz, egyetlen rögzített kimenettel, a...